Vatrogasni uspon na Japetić

02.10.2023

U nedjelju, 1. listopada održan je 3. Vatrogasni uspon na Japetić u organizaciji Vatrogasne zajednice Jastrebarsko na kojem su sudjelovala četvorica profesionalnih vatrogasaca JVP Karlovac - Marijo Luketić, Dorijan Talajić, Tin Butala i Mateo Trop na kojem su ostvarili izvanredne rezultate i još jednom potvrdili zavidnu razinu operativne sposobnosti vatrogasaca JVP Karlovac.

Sada već tradicionalni vatrogasni uspon na Japetić 2023 je osmišljen kako bi operativni vatrogasci ostvarili značajnu aktivnost i provjeru fizičke spremnosti. Uspon je natjecateljskog karaktera uz poštivanje zadanih propozicija. Ciljevi uspona su provjera operativne spremnosti i ispravnosti vatrogasne opreme vatrogasnih postrojbi, provjera uvježbanosti vatrogasnih snaga prilikom taktičkog nastupa gašenja požara otvorenog prostora u otežanim (brdovitim) uvjetima, provjera koordiniranosti i komunikacije vatrogasaca na terenu, provjera zajedničkog djelovanja više vatrogasnih postrojbi i međusobno druženje, te razmjena iskustava vatrogasnih postrojbi.

Cilj uspona je da grupa vatrogasaca (2 vatrogasca) u što kraćem vremenu zajedno prođe stazu od starta do cilja u kompletnoj opremi za šumske požare, uz odrađivanje dva taktička zadatka gašenja šumskog požara te zadatak iznenađenja.

Svaki član treba biti opremljen opremom za šumske požare (kombinezon ili dvodijelno odijelo za gašenje šumskih požara, kaciga, cipela, rukavice, radio stanica) kao i vatrogasnom naprtnjačom V 25 sa 5 litara vode. Start grupa prema rasporedu je bio ispred Šumskog dvora, na sredini uspona natjecatelji su morali odraditi zadatak punjenja vode iz naprtnjače u zadanu kantu ( oba natjecatelja morali su uliti zajedno 5 litara vode) uz negativne bodove ako se ne uspije odraditi zadatak, također u jednom dijelu staze bio je po jedan zadatak iznenađenja.
Uspon su pratili i ocjenjivali vatrogasni suci VZG Jastrebarsko.

Fotogalerija