"Spašavanje u prometu" - prvenstvo u Austriji

13.09.2022

Ekipa Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca u sastavu profesionalnih vatrogasaca Marija Luketića kao zapovjednika tima, Ivana Brozovića, Matea Tropa, Dorijana Talajića i Tina Butale zajedno s Darkom Cipurićem iz Hitne medicinske pomoći Karlovac nastupili su 2. i 3. rujna na prvenstvu "Spašavanja u prometu" u Austriji u konkurenciji 36 ekipa iz cijele Europe kao jedini predstavnici Republike Hrvatske. 

Scenarij prometne nesreće koji su dobili nije bio nimalo lagan, a temeljio se na sudaru dva vozila s jednom teško ozlijeđenom osobom i plinskom bocom u istjecanju koja se nalazila u jednom od vozila. Kriteriji i pravila suđenja na takvim natjecanjima su vrlo strogi i detaljni, a ocjenjuju se i boduju svi segmenti individualnog kao i zajedničkog rada vatrogasnog tima s time da se tijekom vježbe obavezno moraju primjenjivati standardni operativni postupci spašavanja u prometu na potpuno ispravan i siguran način. Na kraju natjecanja uzimajući u obzir osvojene bodove, svi vatrogasni timovi svrstavaju se u tri ranga. Bitno je napomenuti kako se ova vrsta natjecanja održava prvenstveno u svrhu razmjene iskustva i stjecanja novih znanja i vještina. 

Vježbu je ocjenjivalo sveukupno pet sudaca i instruktora, a ekipa Javne vatrogasne postrojbe je svrstana u zlatni, ujedno i najviši rang kao i posebno pohvaljena od strane sudaca i instruktora iz Njemačke, Austrije i Luxemburga. Izuzetno smo ponosni na tim naših profesionalnih vatrogasaca koji su na ovom natjecanju promovirali karlovačko vatrogastvo i postignutim rezultatom još jednom građanima grada Karlovca ulili dodatno povjerenje i osjećaj sigurnosti i pokazali kako je vatrogastvo plemenit i požrtvovan poziv.

Video sažetak natjecanja Oberwang 2022.

Fotogalerija