Projekt HEIMDALL

28.11.2019

Zapovjednik vatrogasne postrojbe Miroslav Rade sudjelovao je od 9. - 13. studenog na radionici u Kopenhagenu povezanoj s istraživačkim projektom HEIMDALL EUW4 financiranog od strane Europske komisije pod vodstvom dr. Tomasa de Cola, stručnjaka njemačkog zrakoplovnog svemirskog centra.

Sustav pod nazivom HEIMDALL je program koji na temelju unosa ulaznih parametara može procijeniti razmjere katastrofe kao i predvidjeti s kojim operativnim snagama je potrebno reagirati. Program se zasad razvija za tri slučaja katastrofe i to šumske požare, poplave i klizišta. Radionica na kojoj je sudjelovao Zapovjednik je bila simulirana na slučaju poplave koja je stvarno pogodila područje talijanske regije Liguria 2014. godine uslijed ekstremnih padalina zbog kojih se izlila rijeka Entella i prouzročila znatnu materijalnu štetu na kućama i infrastrukturi u brojnim gradovima duž njezinog sliva. Sudionici su kroz vježbu prolazili kroz niz radnji temeljenih na ovom stvarnom događaju, a koji će dalje poslužiti u svrhu testiranja tog programa i potvrđivanja niza značajki implementiranih u taj sustav.

Sudjelovanje na ovoj radionici je bilo veoma zanimljivo, aktivno i usko povezano s problematikom koja pogađa područje karlovačke županije.